45 minuter + 50 minuter i ugn
Chokladtårta – gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt choklad, strösocker, farinsocker och kakao och värm tills chokladen har smält. Häll i kaffet. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna.
- Sikta mjöl och bakpulver, blanda med bikarbonat och salt. Blanda ner äggen, ett i taget, i chokladblandningen och vänd ner de torra ingredienserna.
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med tillklippt bakplåtspapper i botten.
- Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 min. Låt kakan svalna och vänd den sedan upp och ner för att få en plattare yta på tårtan. Låt den kallna.
- Kanderad mandel: Sätt ugnen på 175°. Koka upp sirap, socker och salt i en kastrull och låt koka ca 2 min. Rör ner mandeln. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 15 min. Passa noga så att det inte bränns. Låt kallna.
- Frosting: Hacka och smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver vitt och fluffigt, gärna med elvisp. Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Blanda ner grädde och salt och vispa till en jämn frosting.
- Häll frostingen i en spritspåse med rund tyll, ca 1 1/2 cm stor öppning.
- Skär tårtbottnen i tre bottnar. Grovhacka mandeln. Spritsa frosting mellan bottnarna och strö över kanderad mandel. Spritsa frosting i toppar på den översta bottnen. Garnera med björnbär.