55555

Chokladtårta med choklad- och apelsinkräm och grädde är en festlig påsktårta. Botten och krämen till kakan kan göras dagen före servering. Blir det lite grädde över efter spritsningen kan den serveras till.

För 8-10 personer:

Ingredienser

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl kakao, siktad
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Chokladkräm:

2 dl vispgrädde
200 g choklad, mörk eller ljus
1 msk apelsinskal, rivet

Topping:

2 dl vispgrädde

Garnering:

chokladkaniner
påskgodis, t ex chokladägg

30 minuter + 25 minuter i ugn

Chokladtårta med chokladkräm och apelsingrädde – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, bryn det lätt så att det får en gyllene ton. Låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret. Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.
  4. Chokladkräm: Låt grädden koka upp. Ta kastrullen från värmen, tillsätt chokladen i bitar. Rör tills chokladen smält. Tillsätt apelsinskalet, låt krämen svalna. Häll krämen över kakan och ställ i kylen ca 1 timme tills den stelnat.
  5. Vispa grädden och fyll den i en spritspåse med spetsig tyll. Spritsa små ”bollar” på toppen av tårtan. Garnera med chokladkaniner och påskägg i choklad.
Fler recept med: Bakning, Påsk, Tårtor