Chokladtårta med aprikosfromage

Allt om Mat

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 msk kakao
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 4 ägg
  • 8 gelatinblad
  • 400 g aprikoser - 1 burk
  • 1 dl aprikosspad
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 msk strösocker

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 kiwi

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.

  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda med luftiga tag.

  3. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter.

  4. Låt kakan svalna något, strö på lite socker. Stjälp upp på bakplåtspapper och lossa papperet försiktigt. Låt kakan kallna innan den delas.

  5. Fyllning: Dela äggen i vitor och gulor. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär aprikoserna i små bitar, spara spadet.

  6. Vispa vitor och grädde i separata skålar till fast skum. Vispa gulorna med strösocker fluffigt. Rör ner aprikoserna.

  7. Smält gelatinbladen i aprikosspadet på svag värme. Ta från värmen och rör ner lite av äggsmeten innan det blandas med resten av äggsmeten.

  8. Vänd ner grädden i äggsmeten och sedan de hårt vispade vitorna.

  9. Lägg en tårtbotten på serveringsfat. Lägg på drygt hälften av fromagen, lägg på nästa tårtbotten och bred resten av fromagen ovanpå och runt om. Ställ tårtan kallt minst 4 timmar.

  10. Inför serveringen vispas grädden och spritsas runt tårtan. Garnera med kiwi eller annan färsk frukt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!