00000

En härlig chokladtårta är aldrig fel. Själva kakan, tårtbottnen, är en saftig chokladkaka som delas i två halvor och fylls med en smörchokladkräm.

För 15 person(er)

Ingredienser

225 g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g choklad mörk
4 äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 äggvitor
1 form med löstagbar kant, 24 cm i diameter

Fyllning

2 msk kaffe starkt, bryggt espressokaffe
50 g choklad mörk
75 g smör
1 dl florsocker (60 g)

Glasyr

150 g choklad mörk
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl crème fraiche

Dekoration:

påskkycklingar i marsipan
påskkycklingar i marsipan

Chokladtårta till påsk – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält.
    Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.
  2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
  4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
    Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
  5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
  6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.

 

Baka kakan i en form med löstagbar kant och kläm fast ett smörpapper i botten. Smöra och mjöla sidorna. Använd inte ströbröd eftersom kakan ska täckas med glasyr. Vetemjöl ger en slätare yta som inte ”grynar” av sig i glasyren.

Till både fyllningen och glasyren smälter man choklad i vattenbad. Häll vatten i en kastrull och ställ en skål med choklad i utan att den når botten av kastrullen. Låt vattnet sjuda och chokladen smälter så småningom. Förvara den färdiga tårtan svalt före servering.