55555

Årets semla är en chokladbulle med krämig choklad- och kaffefyllning och vaniljgrädde. Godare kan en semla knappast bli!

För 14 st stora semlor

Ingredienser

25 g jäst
3 dl mjölk, kall
100 g smör, rumstempererat
0,5 st ägg, uppvispat
0,75 dl kakao
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma, stött
10 dl vetemjöl, (ca 600g)

Pensling

0,5 st ägg, uppvispat

Fyllning

100 g smör
1 dl bryggkaffe
1 dl kakao
1,5 msk strösocker
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Garnering

florsocker

Chokladsemla – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör i smöret i mindre bitar, ägg, kakao, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, ca 2 timmar.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 14 större eller 28 mindre bitar. Forma runda, släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 40 min.
  3. Sätt ugnen på 225° för de mindre eller 250° för de större bullarna. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 12 min för de stora och ca 8 min för de mindre. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
  4. Smält smöret tillsammans med kaffet i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt. Sikta i florsocker och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i sockret och ställ krämen kallt tills den stelnat. Vispa grädden fast och blanda med vanljsocker. Fyll den eventuellt i en spritspåse.
  5. Skär av ett lock på bullarna. Klicka eller spritsa på chokladkräm och grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Fler recept med: Semlor