55555

Chokladsemla med hasselnötsfyllning är något för alla chokladälskare. Semmelbullarna går utmärkt att frysa. Hasselnötsfyllningen kan göras dagen före.

För 18 semlor:

Ingredienser

1 tsk kardemummakärnor
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl, –8 dl (420–480 g)
1 dl kakao
0,5 tsk hjorthornssalt

Pensling:

ägg

Hasselnöts- och chokladfyllning:

50 g hasselnötter
100 g choklad, mörk
25 g smör
0,5 dl vispgrädde
1 msk sirap, ljus
2 msk florsocker
0,5 msk vatten

Chokladgrädde:

5 dl vispgrädde
0,5 dl kakao
2 msk florsocker

Garnering:

kakao

 45 minuter + 80 minuter jäsning + 8 minuter i ugn

Chokladsemla med hasselnötsfyllning – gör så här:

  1. Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt kardemumma, smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl blandat med kakao och hjorthornssalt, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i en köksmaskin. Låt jäsa övertäckt 20 min.
  2. Hasselnöts- och chokladfyllning: Rosta nötterna i en stekpanna och låt svalna. Mixa dem fint i en mixer. Hacka och smält chokladen med smör, grädde, sirap, florsocker och vatten i en kastrull på svag värme till en slät sås. Ta från värmen och blanda ner hasselnötterna. Låt krämen kallna.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Forma till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  4. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.
  5.  Skär av ett litet lock och gröp ett litet hål i botten på varje bulle. Fyll med hasselnötskräm.
  6. Vispa grädden med kakao och socker. Spritsa eller klicka grädden på semlorna. Lägg på locken och pudra över kakao.
Fler recept med: Bakning, Semlor