55555

Chokladsalami är ett festligt julgodis - allt gott i en rulle! Låt fikonen dra i apelsinjuice om du inte vill ha sprit i godisrullen.  

För 1 sats, ca 500 g:

Ingredienser

250 g fikon, torkade
2 msk konjak
1 dl pistaschnötter, utan skal
1 dl valnötter
1 dl sötmandel
75 g dadlar, urkärnade (8–10 st)
50 g choklad, mörk (70 %)
0,5 apelsin
1 krm kanel, mald

20 minuter + 30 minuter för fikonen att dra + 1 dygn i kyl

Chokladsalami – gör så här:

  1. Skölj fikonen och klipp bort den hårda kvisten. Strimla fikonen och lägg i en bunke. Häll över konjaken och låt stå ca 30 min.
  2. Mixa fikonen i matberedare. Grovhacka nötter, mandlar, dadlar och choklad grovt. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg hacket tillsammans med apelsinskal och kanel i en bunke. Arbeta in fikonmassan.
  3. Forma smeten till en rulle, ca 4 cm bred, och svep in den i smörgåspapper eller bakplåtspapper. Låt rullen ligga i kylen ca 1 dygn. Skär upp i tunna skivor vid servering.
Fler recept med: Godis, Jul, Julgodis