Chokladpaj

Chokladpaj kan bakas dagen före servering. Pajen räcker till många och har en underbart mättad chokladsmak.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 3 msk kakao
  • 1 msk strösocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g choklad - mörk eller ljus
  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g smör

Garnering

  • guldpulver
  • ros - ätbar, ekologisk odlad

Gör så här

  1. Mixa ihop mjöl, smör, kakao och socker i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 15 min.

  2. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att den täcker och även räcker lite över kanten, då hålls degen på plats under gräddningen. Låt vila i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna. Skär bort överflödig deg längs kanten.

  4. Fyllning: Hacka chokladen. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Lägg i chokladen och rör om tills den smält. Häll krämen i pajskalet och låt stelna 4-5 timmar i rumstemperatur och sedan 1-2 timmar i kylen.

  5. Garnera pajen med guldpulver och en blomma.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!