33333

Chokladpaj kan bakas dagen före servering. Pajen räcker till många och har en underbart mättad chokladsmak.

För 12-14 personer:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
125 g smör
3 msk kakao
1 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:

300 g choklad, mörk eller ljus
3 dl vispgrädde
25 g smör

Garnering:

guldpulver
ros, ätbar, ekologisk odlad

20 minuter + 45 minuter för degen att vila + 15 minuter i ugn + 5 timmar att stelna

Chokladpaj – gör så här:

  1. Mixa ihop mjöl, smör, kakao och socker i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 15 min.
  2. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att den täcker och även räcker lite över kanten, då hålls degen på plats under gräddningen. Låt vila i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna. Skär bort överflödig deg längs kanten.
  4. Fyllning: Hacka chokladen. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Lägg i chokladen och rör om tills den smält. Häll krämen i pajskalet och låt stelna 4-5 timmar i rumstemperatur och sedan 1-2 timmar i kylen.
  5. Garnera pajen med guldpulver och en blomma.

 

 

Fler recept med: Bakning, Tårtor