Chokladpaj med knaprig granola och nötter

00000

Recept på chokladpaj med knaprig granola och nötter. Både bottnen och fyllningen har mycket smak av choklad. Här i en fyrkantig form, men en rund 24 cm går lika bra. 

För 8 personer:

Ingredienser

3 dl vetemjöl (180 g)
0,5 dl strösocker
3 msk kakao
150 g smör
0,5 dl vatten

Fyllning:

100 g choklad mörk
1 dl sirap ljus
1 dl strösocker
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
2 ägg
2,5 dl granola gärna med nötter, t ex Start
70 g pekannötter eller andra nötter
0,5 tsk flingsalt

Tillbehör:

vispad grädde eller glass

15 minuter + 30 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en matberedare. Lägg i smöret, skuret i kuber. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en lätt smord form med veckad och löstagbar kant, ca 20 x 28 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Fyllning: Hacka chokladen. Blanda sirap, socker, grädde i en kastrull. Koka upp och sjud ca 5 min, tills smeten är ljusbrun och doftar ”knäckigt”.
  4. Tillsätt smöret och blanda tills det har smält. Blanda ner chokladen. Låt smeten svalna till rumstemperatur och rör sedan ner äggen, ett i taget. Blanda ner granolan.
  5. Häll fyllningen i pajskalet. Strö över pekannötter och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  6. Lossa försiktigt pajen från formen när den har svalnat. Servera med vispad grädde eller glass.