4.44.44.44.44.4

Våra oemotståndligt goda chokladmuffins med marsipangrisar sätter knorr på julfikat. Perfekt om du gillar lite bakpyssel, och absolut inte svårt.

För 12 muffins:

Ingredienser

100 g choklad, mörk (55 %)
125 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Ganache:

150 g choklad, mörk (55 %)
1,75 dl vispgrädde

Marsipangrisar:

150 g marsipan, rosa
svart marsipan

30 minuter + 15 minuter i ugn + tid för ganachen att bli krämig + tid att göra grisar

Chokladmuffins med marsipangrisar – gör så här:

 1. Ganache: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Blanda försiktigt till en jämn smet. Låt stå i rumstemperatur tills den är spritsbar, det tar 2–3 timmar.
  ganachen
 2. Muffins: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och lägg i chokladen. Rör tills den smält. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt smeten försiktigt omväxlande med chokladsmöret tills allt är blandat. Fördela smeten i små muffins-formar till 3/4 av formen. Ställ dem på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler och bred sedan på ganache.
  chokladmuffins-med-marsipangris-3

  Foto: Helén Pe

 3. Marsipangrisar: Gör en boll till huvud, ca 2 cm i diameter, och tre mindre bollar till fötter och tryne. Forma två rektanglar som ska bli öron och två svarta minibollar som blir ögon. Gör en  boll, ca 2 cm,  som rullas avlång till rumpa. Gör två mindre bollar till fötter och en smal strimla till knorr.
  marsipangris-på-chokladmuffins-1

  Foto: Helén Pe

 4. Tryck ut de små bollarna utom en som du plattar till som ett tryne och trycker små näsborrar i. Tryck små streck i öronen. Skär igenom de tillplattade bollarna så att de ser ut som små klövar. Tryck ett djupare streck i den avlånga ”bollen” och tryck sedan ihop den och forma två skinkor. Forma en knorr av strimlan. Gör på samma sätt med resten av marsipanen.
  marsipangris

  Foto: Helén Pe

 5. Tryck försiktigt på alla delar på huvudet och fäst knorren på rumpan.
  marsipangris-chokladmuffins-recept5

  Foto: Helén Pe

 6. Lägg grisarna på chokladmuffinsen.
  chokladmuffins-med-marsipangris-2

  Foto: Helén Pe

Modelleringsverktyg
Modelleringsverktyg heter redskapen för att lätt kunna forma marsipan. Finns att köpa på exempelvis Panduro. Men du kan också använda tandpetare.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar