Chokladmuffins med maräng  

Lyxiga chokladmuffins med italiensk maräng. Gasolbrännare hittar du i köksbutiker. Köp en lite större så tar gasen inte slut så fort.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker

Italiensk maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 msk strösocker - + 1,75 dl
  • 0,5 tsk ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 dl vatten

Garnering

  • körsbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.

  2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm mjölken i en kastrull utan att den får koka. Häll den varma mjölken över chokladen och rör tills den smält. Smält smöret.

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölblandningen och tillsätt chokladmjölk och smör.

  4. Fyll muffinsformar till ¾. Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

  5. Maräng: Blanda äggvitor, 1 msk socker och ättika i en bunke.

  6. Koka 1 3/4 dl socker och vatten till 122°. Börja vispa äggvitorna när lagen är 112°. Häll den heta lagen över äggvitorna under kraftig vispning. Fortätt vispa tills marängsmeten svalnat.

  7. Spritsa maräng på chokladmuffinsen och bränn av med en gasolbrännare. Garnera med körsbär.

    Foto: Ulrika Pousette

Baka med Allt om Mat – baktips i vårt färska nyhetsbrev

Älskar du också att baka? Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!