Chokladmuffins med kolafrosting och chokladbitar
Ingredienser
- 150 g mörk choklad - mörk (70 %)
- 75 g smör
- 4 dl vetemjöl - (240 g)
- 1 dl kakao
- 1 msk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,75 dl rapsolja
- 2 dl mjölk
Salt kola-smörfrosting
- 50 g smör - rumsvarmt, + 150 g
- 1,5 dl muscovadosocker - ljust
- 1,5 msk vispgrädde
- 1,5 krm salt
- 1,5 dl florsocker
Garnering
- ev flingsalt
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Grovhacka chokladen. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
-
Vispa socker och ägg ljust och fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna omväxlande med olja, smör och mjölk i äggsmeten. Vänd ihop med en slickepott till en jämn smet. Blanda ner chokladen.
-
Fördela smeten i muffinsformar, till ¾ av formen, ställda i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.
-
Frosting: Smält 50 g smör. Tillsätt muscovadosocker och grädde. Rör tills sockret lösts upp. Tillsätt salt. Låt koka ca 2 min under omrörning.
-
Häll smeten i en bunke. Vispa ner florsockret, gärna med mixerstav. Låt smeten kallna.
-
Vispa 150 g smör fluffigt. Tillsätt kolasmeten, lite i taget, och vispa till en jämn frosting. Ställ den i kylen om den blir för lös.
-
Spritsa kolasmeten på muffinsen och garnera eventuellt med flingsalt.