Chokladmuffins med kolafrosting och chokladbitar

Recept på chokladmuffins med kolafrosting och chokladbitar. Om du bakar muffins i mindre formar ska gräddningstiden minskas.
Spritsa kolasmeten på muffinsen och garnera eventuellt med flingsalt.
Spritsa kolasmeten på muffinsen och garnera eventuellt med flingsalt. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 75 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 1 dl kakao
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,75 dl rapsolja
  • 2 dl mjölk

Salt kola-smörfrosting

  • 50 g smör - rumsvarmt, + 150 g
  • 1,5 dl muscovadosocker - ljust
  • 1,5 msk vispgrädde
  • 1,5 krm salt
  • 1,5 dl florsocker

Garnering

  • ev flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Grovhacka chokladen. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.

  2. Vispa socker och ägg ljust och fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna omväxlande med olja, smör och mjölk i äggsmeten. Vänd ihop med en slickepott till en jämn smet. Blanda ner chokladen.

  3. Fördela smeten i muffinsformar, till ¾ av formen, ställda i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.

  4. Frosting: Smält 50 g smör. Tillsätt muscovadosocker och grädde. Rör tills sockret lösts upp. Tillsätt salt. Låt koka ca 2 min under omrörning.

  5. Häll smeten i en bunke. Vispa ner florsockret, gärna med mixerstav. Låt smeten kallna.

  6. Vispa 150 g smör fluffigt. Tillsätt kolasmeten, lite i taget, och vispa till en jämn frosting. Ställ den i kylen om den blir för lös.

  7. Spritsa kolasmeten på muffinsen och garnera eventuellt med flingsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!