Chokladmoussetårta med brûléefyllning

Chokladmoussetårta som är lite pysslig att göra men väl värd mödan.
Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Browniebotten

  • 100 g ägg
  • 110 g strösocker
  • 125 g smör
  • 110 g choklad - mörk, 65-70%
  • 35 g vetemjöl
  • 1 krm salt

Chokladbrûléefyllning

  • 100 g mjölk
  • 100 g vispgrädde
  • 2 tsk kakao
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 100 g äggula
  • 80 g strösocker

Chokladmousse

  • 1,5 gelatinblad
  • 250 g vispgrädde
  • 70 g äggula
  • 1 ägg
  • 25 g strösocker
  • 10 g vatten
  • 100 g choklad - mörk, hackad

Chokladglaze

  • 8 g gelatinblad
  • 65 g vatten
  • 112 g strösocker
  • 112 g glykos
  • 112 g choklad - hackad
  • 200 g kondenserad mjölk
  • 2 tsk kakao - ev

Gör så här

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 200°. Rör ihop ägg och socker. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Rör ner chokladblandningen försiktigt i äggsmeten. Vänd i mjöl och salt.

  2. Häll smeten i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper i botten, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen 10–12 min. Ta ut bottnen och låt svalna. Skär loss bottnen från kanterna med en vass kniv. Plasta in och lägg bottnen i frysen 3–4 timmar.

  3. Chokladbrûléefyllning: Koka upp mjölk, grädde, kakao och vaniljsocker. Låt blandningen svalna. Vispa ihop äggulor och socker. Häll över chokladmjölken och rör ihop.

  4. Häll fyllningen i en silikonform eller i en liten engångspajform, ca 15 cm i diameter. Grädda brûléen mitt i ugnen 45–55 min tills den har stannat. Låt svalna och ställ den i frysen 5–6 timmar.

  5. Stansa ut eller skär fyllningen i passande storlek till en rund tårtform i silikon med hål i mitten, den ska vara fryst när den läggs i formen.

  6. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Vispa grädden lätt.

  7. Vispa äggulor och ägg fluffigt. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 120°.

  8. Häll sockerlagen sakta över äggsmeten under kraftig vispning med elvisp. Vispa tills blandningen har kallnat. Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull eller en skål i mikro. Blanda ner gelatinet i äggsmeten.

  9. Smält chokladen i en skål i mikron till 55°, rör om emellanåt. Vänd ner chokladen i smeten och vänd sist ner grädden. Blanda ordentligt.

  10. Montering: Spritsa hälften av moussen i tårtformen. Dunka formen lätt i bordet så att luftbubblorna försvinner. Lägg brûléefyllningen ovanpå moussen och täck den med resten av moussen. Lägg till sist på browniebottnen. Tryck till lite lätt och ställ formen i frysen ca 8 timmar, gärna över natten. Den ska vara helt genomfryst för att kunna lossas ur formen.

  11. Glaze: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Häll vatten, socker och glykos i en kastrull. Koka blandningen till 103°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i lagen.

  12.  Lägg chokladen i en skål. Häll den varma lagen över chokladen och rör eller mixa med mixerstav till en len och krämig glaze .

  13. Blanda i kondenserad mjölk.Tillsätt kakao om du vill ha en brun glaze. Mixa ihop med mixerstav. Glazen är färdig att använda när den är 35–37°. Om den blir kallare än så går det bra att mikra den. Ta tårtan ur frysen och ta den ur formen. Ställ den på något högt, t ex en rak mugg, med ett bakplåtspapper under. Häll den glazen i en kanna och häll den över kakan en jämn stråle, lite i taget, följ cirkelformen på tårtan. Låt stelna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!