Chokladmoussepaj med stekta äppelklyftor och Earl Grey-sås

En annorlunda och god dessert där choklad, äpplen och sås gjord på Earl Grey-te ger en fin smakbrytning. Vackert garnerad med granatäpplekärnor.

Chokladmoussepaj med stekta äppelklyftor och Earl Grey-sås

1. Earl Grey-sås: Koka upp vattnet. Lägg i tepåsen och dra från värmen. Låt teet dra i ett par minuter. Krama ur och ta upp tepåsen. Tillsätt sockret och koka upp på nytt. Låt koka 5-10 minuter tills såsen blivit simmig
och reducerats till cirka hälften.
Låt svalna.
2. Bottnen: Krossa digestivekexen fint. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt.
3. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner gulorna, en i sänder, i chokladen. Vispa vitorna till hårt skum. Rör först ner en sked av äggviteskummet i chokladsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resten. Bred ut chokladmoussen i pajskalet och
ställ kallt att stelna ca 1 timme.
4. Äppelklyftor: Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smält smöret i en stekpanna och lägg i äppelklyftorna. Stek tills de blir mjuka. Ta upp dem och låt svalna. Lägg klyftorna ovanpå chokladmoussen och ringla över Earl Grey-såsen. Garnera med granatäppelkärnor.

Recept från