Chokladmousse fylld med rödavinbärspannacotta

Magnus gör sin chokladmousse med en choklad som heter maralumi (65 %) från Papua Nya Guinea och brownien med callebautchoklad.
Allt om Mat

Brownie

  • 50 g smör
  • 50 g choklad - mörk (56 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl

Röda vinbärspannacotta

  • 1 gelatinblad
  • 3 dl vinbär - röda
  • 0,25 vaniljstång
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk strösocker

Chokladmousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 100 g choklad - mörk (65 %)

Garnering

  • browniekuber
  • chokladrosetter
  • röda vinbär
  • ätliga blommor

Gör så här

  1. Brownie: Sätt ugnen på 225°. Smält smör och choklad i en bunke i vattenbad till 55°. Blanda ner socker, ägg och vetemjöl och rör till en slät smet.

  2. Bred ut smeten i en ugnssäker form med bakplåtspapper, ca 17 x 25 cm. Grädda mitt i ugnen 5-6 min. Kakan ska fortfarande vara lös. Låt kallna.

  3. Pannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Passera vinbären genom en finmaskig sil. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp rödavinbärspuré, vaniljstång och frön, grädde och socker. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma vätskan under omrörning. Ställ i kylen tills purén börjat tjockna.

  4. Forma ett smalt rör av overheadplast, ca 3 cm i diameter och 12 cm långt. Tejpa ihop med hushållstejp. Ställ röret i ett smalt glas. Häll purén i röret och låt stelna i kylen. Lägg därefter röret i frysen.

  5. Chokladmousse: Forma fyra rör av overheadplast, ca 7 cm höga och 5,5 cm i diameter. Tejpa ihop med hushållstejp. Se till att rören står plant.

  6. Vispa grädden lätt. Låt socker och vatten koka 1 minut i en liten kastrull. Låt svalna något. Tillsätt ägg och äggula under vispning. Vispa pösigt på svag värme tills krämen är 65°. Ta bort från spisen. Vispa krämen kall, gärna med elvisp.

  7. Smält chokladen till 55° i vattenbad eller i mikron. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladen, därefter resten av grädden och äggkrämen. Spritsa moussen i plaströren.

  8. Ta ut rundlar av brownien, ca 5 cm i diameter. Skär resten i små kuber till dekorering. Ta ut pannacottan ur frysen. Ta av plasten och skär pannacottan i fyra bitar. Tryck försiktigt ner dem i chokladmoussen.  Lägg på brownierundlarna och ställ rören i frysen.

  9. Servering: Ta fram chokladmousserören ur frysen. Vänd dem upp och ner, med brownien i botten. Låt tina en timme i kylen. Garnera med browniekuber, chokladrosetter och röda vinbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!