Chokladmirliton

Chokladmirliton innehåller mjuk chokladsmet med kolasmak i frasig form. Supergod kaka till kaffet, eller som dessert med en klick grädde till.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 äggula

Fyllning

  • 100 g choklad - mörk (70 %)
  • 250 g smör
  • 2,25 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 äggvita
  • 0,75 dl vetemjöl

Garnering

  • kakao
  • bär - färska
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl, florsocker och kakao, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i små formar, ca 5 cm i diameter. Ställ formarna i kylen ca 30 min.

  2. Fyllning: Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt koka till gyllenbrun färg. Häll smöret över chokladen och mixa slätt med mixerstav. Låt smeten svalna.

  3. Rör ner ägg, äggvita och mjöl i smeten. Häll smeten i formarna och låt stå ca 15 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 15–18 min. Låt kakorna svalna något innan de lossas från formarna och får kallna på galler.

  5. Sikta över kakao på kakorna och garnera med bär och citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!