Chokladmarkis - ett recept för alla kaffepauser

Kaffemarkis - ett givet val till kaffet eller téet. Servera gärna med färska jordgubbar och vispgrädde!
Kaffemarkis - ett givet val till kaffet eller teet.
Kaffemarkis - ett givet val till kaffet eller teet. Foto: Thinkstock

Chokladmarkis

  • 250 g choklad - mörk, 70% kakaohalt
  • 150 g smör
  • 5 äggvitor
  • 50 g florsocker
  • 5 äggulor

Chokladfrosting

  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk kakao
  • 1 dl florsocker
  • 100 g mörk choklad - mörk
  • nötter - valfri sort

Chokladmarkis

  1. Smält smör och choklad.

  2. Vispa äggvitorna tills ett hårt skum bildas.

  3. Blanda noga ihop den smälta smeten med skummet.

  4. Vispa ihop florsocker och äggulor och blanda sedan samman dessa med resten av smeten.

  5. Häll upp smeten i en kakform med löstagbara kanter.

  6. Ställ in formen i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering.

  7. Servera kakan som den är med färska jordgubbar och vispad grädde, eller täck kakan med en läcker chokladfrosting:

Chokladfrosting

  1. Koka upp grädden i en liten kastrull. Bryt chokladen i bitar.

  2. Dra kastrullen från värmen och rör tills chokladen smält.

  3. Blanda ner florsocker, rör tills sockret smält. Strö i lite hackade nötter och bred sedan över kakan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!