1 timme + 15 minuter i ugn + tid i frys och kyl
Hallon- och chokladmarängpaj med hallon och blåbär i citronlag – gör så här:
- Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke eller i en matberedare. Tillsätt florsocker och mjöl och arbeta ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och
arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg pajdegen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme. - Kavla ut degen och tryck ut den en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Sätt formen i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet direkt från frysen mitt i ugnen ca 15 min tills det börjar få en gyllenbrun färg på kanterna. Låt kallna.
- Halloncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Rör ihop hallonpuré, citronsaft, socker och hälften av vattnet i en kastrull. Sjud tills sockret smält. Blanda resten av vattnet med majsstärkelse och äggulor i en skål och vispa ihop.
- Häll den varma hallonpurén i skålen och vispa ihop. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och smält det i den varma curden. Rör ner smöret. Låt fyllningen svalna till rumstempereratur. Häll curden i pajskalet. Ställ formen i frysen.
- Chokladmousse: Grovhacka chokladen. Smält den över vattenbad eller i mikro. Låt svalna något.
- Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör ner äggulorna i chokladen. Vänd i äggvitorna och blanda till en jämn mousse.
- Spritsa ut chokladmoussen på halloncurden och jämna till ytan med en palett. Lägg hallonen i mitten och ställ pajen i kylen.
- Italiensk maräng: Lägg äggvitan i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och låt koka till 110°. Vispa upp äggvitorna och fortsätt koka sockerlagen till 121°.
- Häll sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning med elvisp. Vispa tills marängsmeten svalnat. Bred marängen över pajen med en palett och bränn av ytan med en gasbrännare.
- Bär i citronlag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Lägg bären i en skål. Koka upp socker och vatten och koka tills sockret lösts upp. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronskal och citronsaft. Låt lagen svalna något och häll den sedan över bären.
- Servera bären till pajen.