30 minuter + 1 timme i ugn
Chokladmaräng med kompott och glass – gör så här:
- Sätt ugnen på 125°. Häll äggvitor och socker i en skål. Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa 5–10 min till en blank, fast smet.
- Ta marängsmeten från värmen och vispa tills den är sval och tjock. Ringla chokladsåsen i marängsmeten. Blanda runt ett varv med en slickepott. Spritsa ca 50 maränger på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Lägg dem på galler och låt torka.
- Apelsinkompott: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet av 2 apelsiner. Skala och skär alla apelsiner i hinnfria filéer över en skål för att ta tillvara saften, mät till ca 1 dl pressad saft.
- Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda apelsinskal, pressad saft, vatten, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Koka ihop tills ca 1 dl återstår. Blanda ner apelsinfiléer och Campari. Låt kallna.
- Servera apelsinkompotten med maränger och vaniljglass. Ringla chokladsås över.