Chokladmandelkaka

4.54.54.54.54.5

Mycket mandel och choklad i en chokladmandelkaka helt utan mjöl. Njuts i smala snibbar.

För 10 person(er)

Ingredienser

225 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
4 ägg, 4 äggulor + 4 äggvitor
200 g sötmandel
175 g choklad, mörk

Dekoration

, florsocker, jordgubbar

Chokladmandelkaka – gör så här:

  1. Smörj och mjöla (med majsmjöl så blir kakan glutenfri) en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i bottnen och sätt ugnen på 150°.
  2. Rör smör, 1 1/2 dl strösocker och farinsocker luftigt.
  3. Skilj äggen, rör ner gulorna i smeten, lägg vitorna i en skål.
  4. Mal mandeln och riv, mixa eller finhacka chokladen. Rör
    ner choklad och mandel i äggsmeten.
  5. Vispa äggvitorna till skum och vispa ner resten av sockret.
  6. Vänd ner först hälften och sedan resten av äggviteskummet i smeten.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 50–60 min.
  8. Ta ut och låt kakan svalna, lossa formens kant, sikta över florsocker och servera.
Fler recept med: Bakning, Bröllop, Dop, Glutenfritt