00000

Chokladkrämspaj med vispad crème fraiche och sötsalta pekan­nötter kan förberedas ­dagen före. Garnera pajen strax innan du serverar.

För 12-14 bitar:

Ingredienser

2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
4 msk mandelmjöl
1 krm salt
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, litet
50 g choklad, mörk

Chokladkräm:

150 g choklad, mörk
100 g mjölkchoklad
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor

Sötsalta pekannötter:

100 g pekannötter
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt

Vispad crème fraiche ­ med vanilj:

0,5 vaniljstång
2 dl crème fraiche
2 msk florsocker

30 minuter + 30 minuter för degen att vila + 15 minuter i ugn + 4 timmar i kyl

Chokladkrämspaj – gör så här:

  1. Pajdeg: Blanda de torra ingredienserna och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. ­Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  2. Kavla ut degen på mjölad ­arbetsbänk och klä en pajform, ­ca 24 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie runt kanterna och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt pajskalet svalna. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Pensla pajskalet med chokladen.
  3. Chokladkräm: Hacka den mörka och ljusa chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm grädde, mjölk och socker till lite varmare än fingervarmt och häll blandningen över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm till 82°. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladet.
  4. Häll krämen över chokladen. Mixa snabbt med mixerstav tills allt blandats ordentligt. Låt krämen svalna innan den hälls i pajformen. Låt stå i kylen ca 4 timmar.
  5. Nötter: Sätt ugnen på 200°. Rosta pekannötterna på en plåt mitt i ugnen ca 8 min. Smält sockret på medeltemperatur. Tillsätt nötter och salt precis när sockret börjar få färg och rör om tills sockret börjar bli vitt och separeras. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.
  6. Vispad crème fraiche: Vispa samtliga ingredienser tills den har konsistensen av löst vispad grädde.
  7. Servera pajen med vispad crème fraiche och pekannötter.

 

Fler recept med: Bakning, Efterrätt och dessert, Pajer