4.54.54.54.54.5

Lyxig efterrätt med choklad av förra Årets Kock-vinnaren Johan Backeus.

För 10 personer:

Ingredienser

250 g mjölkchoklad, av hög kvalitet, t ex Valhrona
2 äggulor
2 msk strösocker
2 dl mjölk

Inkokta körsbär:

500 g körsbär, frysta
0,5 vaniljstång
2 dl strösocker
6 dl portvin, rött
2 stjärnanis
1 krm kardemumma, hel

Mandelnougatine och puffat ris:

1,5 dl strösocker
0,5 krm salt
0,5 dl flagad mandel
0,5 dl svart ris

Vaniljgrädde:

3 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång

Garnering:

10 kvistar oxalis, eller citronmeliss

1 timme  + 1 dygn i kyl

Chokladkräm med inkokta körsbär, puffat svart ris och vaniljgrädde – gör så här:

  1. Körsbär: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Hetta upp sockret tills det blir gyllene. Tillsätt portvin, vaniljstång och vaniljfrön, stjärnanis och kardemumma. Koka ihop tills hälften återstår. Sila lagen över körsbären. Låt stå i kylen ca 1 dygn.
  2. Hacka chokladen. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt mjölken, häll blandningen i en kastrull. Låt sjuda under omrörning till 82°.
  3. Sila mjölken över chokladen och rör tills den smält. Låt stå i kylen ca 6 timmar.
  4. Nougatine: Hetta upp socker och salt tills det är gyllene. Tillsätt mandeln och rör om försiktigt. Skrapa ut smeten och bred ut tunt på en plåt. Låt kallna.
  5. Hetta upp en stekpanna på näst högsta värme på spisen. Lägg i riset och skaka pannan försiktigt tills riset puffat. Låt kallna på en plåt.
  6. Vaniljgrädde: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa grädden luftig och blanda i vaniljfröna.
  7. Grovhacka nougatinen. Spritsa ut chokladen på tallrikar och lägg körsbären runt om. Spritsa på vaniljgrädden. Toppa med mandelnougatine, ris och oxalis.
Tips! Använd choklad av god kvalitet. Billig mjölkchoklad gör att krämen blir för lös och inte går att spritsa.