Chokladkräm med havrecrunch och vanilj- och kanelglass

00000

Chokladkrämens lena konsistens matchas bra med den smuliga havrecrunchen och den krispiga saffransnougatinen.

För 4 person(er)

Ingredienser

Chokladkräm:

125 g mörk choklad, (70 %)
1,25 dl mjölk
4 äggulor
0,25 dl strösocker

Havrecrunch:

1,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,5 dl strösocker
1 dl havregryn

Saffransnougatine:

1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
75 g glukos, (säljs på apoteket)
0,5 krm saffran, (1/4 påse à 0,5 g)
0,5 msk smör

Garnering:

0,5 l vaniljglass, (blandad med 1/2 tsk kanel)
pistachnötter
russin
färsk mynta

Chokladkräm med havrecrunch och vanilj- och kanelglass

1. Chokladkräm: Sätt ugnen på 100°. Hacka chokladen. Hetta upp mjölken i en kastrull och smält chokladen i mjölken. Vispa äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen. Häll blandningen i en liten ugnssäker form. Täck med plastfolie. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
2. Mixa chokladblandningen efter gräddningen. Låt svalna och ställ i kylen under plastfolie.
3. Havrecrunch: Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser som till en smuldeg. Tryck ut degen till en platta, ca 1 cm tjock och 15 x 25 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna. Bryt sönder i bitar.
4. Saffransnougatine: Koka socker, vatten, glukos och saffran i en kastrull tills massan är ljust brun. Ta bort från värmen, lägg i smöret och låt det smälta. Häll blandningen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Låt kallna tills den stelnat helt.
5. Bryt massan i bitar och mixa till ett fint pulver i en matberedare. Sikta sockerpulvret genom en sikt till ett fint pulver.
6. Sätt ugnen på 200°. Sikta ett tunt lager nougatine över en plåt med bakplåtspapper. Ett riktigt tunt lager ger en hålig struktur. Lite tjockare smälter pulvret till en slät massa. Grädda mitt i ugnen tills det blivit genomskinligt, ca 2 min. Låt kallna på plåten. Bryt nougatinen i bitar.
7. Servering: Bryt crunchen i bitar och fördela ca hälften av den på tallrikarna. Skeda upp chokladkrämen med en sked som doppats i hett vatten. Skeda upp glassen. Garnera med saffransnougatine, pistaschnötter, russin och färsk mynta.

Fler recept med: Barn och familj