Chokladkräm med havrecrunch och vanilj- och kanelglass

Chokladkrämens lena konsistens matchas bra med den smuliga havrecrunchen och den krispiga saffransnougatinen.
Allt om Mat

Chokladkräm

  • 125 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 1,25 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 0,25 dl strösocker

Havrecrunch

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl havregryn

Saffransnougatine

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 75 g glukos - (säljs på apoteket)
  • 0,5 krm saffran - (1/4 påse à 0,5 g)
  • 0,5 msk smör

Garnering

  • 0,5 l vaniljglass - (blandad med 1/2 tsk kanel)
  • pistaschnötter
  • russin
  • mynta - färsk

Gör så här

  1. Chokladkräm: Sätt ugnen på 100°. Hacka chokladen. Hetta upp mjölken i en kastrull och smält chokladen i mjölken. Vispa äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen. Häll blandningen i en liten ugnssäker form. Täck med plastfolie. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Mixa chokladblandningen efter gräddningen. Låt svalna och ställ i kylen under plastfolie.

  3. Havrecrunch: Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser som till en smuldeg. Tryck ut degen till en platta, ca 1 cm tjock och 15 x 25 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna. Bryt sönder i bitar.

  4. Saffransnougatine: Koka socker, vatten, glukos och saffran i en kastrull tills massan är ljust brun. Ta bort från värmen, lägg i smöret och låt det smälta. Häll blandningen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Låt kallna tills den stelnat helt.

  5. Bryt massan i bitar och mixa till ett fint pulver i en matberedare. Sikta sockerpulvret genom en sikt till ett fint pulver.

  6. Sätt ugnen på 200°. Sikta ett tunt lager nougatine över en plåt med bakplåtspapper. Ett riktigt tunt lager ger en hålig struktur. Lite tjockare smälter pulvret till en slät massa. Grädda mitt i ugnen tills det blivit genomskinligt, ca 2 min. Låt kallna på plåten. Bryt nougatinen i bitar.

  7. Servering: Bryt crunchen i bitar och fördela ca hälften av den på tallrikarna. Skeda upp chokladkrämen med en sked som doppats i hett vatten. Skeda upp glassen. Garnera med saffransnougatine, pistaschnötter, russin och färsk mynta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!