Chokladkolapajer med kanderade mandlar

00000

Recept på chokladkolapajer med kanderade mandlar. Det är en del moment med dessa pajer, men mycket går att förbereda och lägga ihop sista minuten före servering.

För 10 pajer

Ingredienser

1 burk sötad kondenserad mjölk, (397 g)
15 diegestivekex
1/2 dl kakao
1 krm salt
2 krm mald kanel
2 krm nymald krdemumma
1 msk strösocker
125 g smör

Kanderade mandlar

100 g skållad sötmandel
3 dl vatten
3 dl strösocker
ca 1 liter rapsolja

Chokladtryffel

100 g mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde

1 timme+4 timmar kokning

Chokladkolapajer med kanderade mandlar – gör så här:

  1. Ta bort pappret från burken med den kondenserade mjölken. Koka burken i vatten i en gryta, 4 timmar. Var noga med att den är täckt med vatten hela tiden. Ta upp och låt burken kallna. Mjölken har nu blivit kolakräm.
  2. Smula kexen i en bunke. Tillsätt kakao, salt, kanel, kardemumma och socker. Stöt med en mortel så att allt smulas. Smält smöret och blanda ihop med smulet till en deg. Tryck ut degen i 10 aluminiumfolieformar.
  3. Låt stelna i kylen, ca 1 timme.
  4. Mandlar: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Tillsätt mandeln och låt koka ca 10 min. Låt mandeln rinna av och kallna.
  5. Hetta upp oljan till 160°. Fritera mandeln i oljan tills den fått fin, gyllenbrun färg. Lägg upp på bakplåtspapper och låt kallna.
  6. Tryffel: Hacka och smält chokladen tillsammans med grädden i en kastrull. Låt kallna.
  7. Ta ut pajskalen ur formarna och lägg dem på fat. Fyll formarna med kolakräm, ca 1 msk per form. Toppa med chokladtryffel och garnera med kanderade mandlar. Servera pajerna genast, om de står för länge blir pajformarna mjuka av fyllningen.
Fler recept med: Choklad, Övrigt