Chokladknyten med apelsindipp

Superenkla, energifyllda paket med chilisting. Mörk rom ger dippen härligt djup smak.
Elisabeth Johansson
Lisen Sundgren

Chokladknyten med apelsindipp

  • 2 ark filodeg - (35x45 cm), stora
  • 100 g mörk choklad - gärna smaksatt med chili
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar

Pensling

  • 1 ägg

Till fritering

  • 5 dl rapsolja

Apelsindipp

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl apelsin - pressad
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk honung
  • 1 krm kardemumma - mald
  • 1 msk rom - mörk

Gör så här

  1. Apelsindipp: Snitta och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Lägg stång och frön i en kastrull. Tillsätt apelsin- och citronsaft, honung och kardemumma. Låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt rommen. Låt dippen svalna.

  2. Lägg filodegsarken på varandra. Skär dem i 12 rutor, ca 11 x 11 cm. Bryt chokladen i 12 bitar. Lägg en bit choklad på varje degbit. Kärna ur och skiva chilin tunt och lägg en skiva på varje chokladbit. Pensla kanterna med ägg och vik ihop till små paket.

  3. Hetta upp oljan till 160 grader i en fritös eller gryta. Fritera knytena till gyllenbrun färg. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera genast med apelsindipp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!