55555

Små chokladkakor med karamellig lönnsirapssås och pekannötter. Servera med grädde eller glass.

För 12 kakor:

Ingredienser

125 g smör
1 dl kaffe
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 ägg
0,5 dl gräddfil, eller kesella

Lönnsirapskaramellsås:

1 dl strösocker
1 msk vatten
1,5 dl lönnsirap
1 dl vispgrädde
2 msk smör

Nötter:

100 g pekannötter

Tillbehör:

vaniljglass, eller lättvispad grädde

30 minuter + 15 minuter i ugn

Chokladkakor med lönnsirapskaramellsås och rostade nötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smör, kaffe och kakao i en kastrull. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver. Vispa i smörblandning, ägg och gräddfil. Vispa hastigt ihop till en jämn smet.
  2. Häll smeten i en väl smord och mjölad muffinsplåt med 12 hål. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Vänd försiktigt upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt kallna.
  3. Sås: Smält socker och vatten i en kastrull till en karamellsmet. Häll på sirap och grädde. Rör i smöret och koka ihop 2–3 min till en karamellsås lite tunnare än kolasås. Låt kallna.
  4. Nötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt kallna.
  5. Servera kakorna med karamellsås, nötter och glass eller vispad grädde.
Tips! Pekannötter kan ersättas med valnötter.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar