Chokladkakor med lönnsirapskaramellsås och rostade pekannötter

Små chokladkakor med karamellig lönnsirapssås och pekannötter. Servera med grädde eller glass.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 dl kaffe
  • 0,5 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 0,5 dl gräddfil - eller kesella

Lönnsirapskaramellsås

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1,5 dl lönnsirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör

Nötter

  • 100 g pekannötter

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smör, kaffe och kakao i en kastrull. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver. Vispa i smörblandning, ägg och gräddfil. Vispa hastigt ihop till en jämn smet.

  2. Häll smeten i en väl smord och mjölad muffinsplåt med 12 hål. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Vänd försiktigt upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt kallna.

  3. Sås: Smält socker och vatten i en kastrull till en karamellsmet. Häll på sirap och grädde. Rör i smöret och koka ihop 2–3 min till en karamellsås lite tunnare än kolasås. Låt kallna.

  4. Nötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt kallna.

  5. Servera kakorna med karamellsås, nötter och glass eller vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!