Chokladkaka med kolasås och hallon- och blåbärsglass  

Chokladkaka med kolasås och hallon- och blåbärsglass är en väl genomarbetad dessert. Alla moment i den här makalösa desserten går att förbereda dagen före.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 2 dl kaffe
  • 1 dl kakao
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 4 dl rårössocker - eller strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2 ägg
  • 1 dl gräddfil

Chokladfudgesås

  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1 piri-piri (chilifrukter)
  • 0,5 tsk chipotle chili pasta
  • 30 g choklad - mörk

Kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör

Hirsgranola

  • 75 g hasselnötter
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl hirsfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk rapsolja - eller solrosolja
  • 1 msk honung - flytande
  • 1 msk vatten

Hallon- och blåbärsglass, ca 1 liter

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 7 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl blåbärspuré
  • 0,5 dl hallonpuré

Tillbehör

  • maränger
  • bär - t ex hallon

Gör så här

  1. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en kastrull. Vispa upp äggulor och socker. Häll över den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning tills smeten börjar tjockna, 85°.  Sila smeten och kyl ner den, plasta in bunken. För bästa resultat, låt gärna smeten stå i kylen ca 12 timmar för att mogna så blir glassen krämig och fin. Blanda ner bärpuréerna i glassmeten. Frys i glassmaskin till krämig och fast konsistens.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smält smör, kaffe och kakao i en kastrull. Blanda mjöl, råsocker, ­vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt smörblandning, ägg och gräddfil i de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55 min. Ta ut och låt kakan vila ca 10 min. Vänd sedan upp den på ett fat och låt kallna under formen.

  4. Fudgesås: Blanda socker, sirap, grädde, smör, smulad piripiri och chipotlepasta i en kastrull. Låt koka 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Glasera kakan med chokladfudgesåsen.

  5. Hirsgranola: Sätt ugnen på 175°. Rosta ­nötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Gnid av skalet i en handduk. Blanda nötter, gryn och frön på en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop olja, honung och vatten. Droppa blandningen över grynblandningen och vänd runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Rör om då och då så att den inte bränns. Låt kallna.

  6. Kolasås: Häll grädde och sirap i en ­kastrull och tillsätt socker och smör. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun.

  7. Servera kakan med hirsgranola, kolasås, glass, maränger och bär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!