Chokladkaka med kolasås och hallon- och blåbärsglass
Ingredienser
- 225 g smör
- 2 dl kaffe
- 1 dl kakao
- 4 dl vetemjöl - (240 g)
- 4 dl rårössocker - eller strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bikarbonat
- 2 ägg
- 1 dl gräddfil
Chokladfudgesås
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl sirap - ljus
- 0,5 dl vispgrädde
- 25 g smör
- 1 piri-piri (chilifrukter)
- 0,5 tsk chipotle chili pasta
- 30 g choklad - mörk
Kolasås
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl sirap - ljus
- 0,5 dl strösocker
- 75 g smör
Hirsgranola
- 75 g hasselnötter
- 1,5 dl havregryn
- 1 dl hirsfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 msk rapsolja - eller solrosolja
- 1 msk honung - flytande
- 1 msk vatten
Hallon- och blåbärsglass, ca 1 liter
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 7 äggulor
- 2 dl strösocker
- 1 dl blåbärspuré
- 0,5 dl hallonpuré
Tillbehör
- maränger
- bär - t ex hallon
Gör så här
-
Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en kastrull. Vispa upp äggulor och socker. Häll över den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning tills smeten börjar tjockna, 85°. Sila smeten och kyl ner den, plasta in bunken. För bästa resultat, låt gärna smeten stå i kylen ca 12 timmar för att mogna så blir glassen krämig och fin. Blanda ner bärpuréerna i glassmeten. Frys i glassmaskin till krämig och fast konsistens.
-
Sätt ugnen på 175°. Smält smör, kaffe och kakao i en kastrull. Blanda mjöl, råsocker, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt smörblandning, ägg och gräddfil i de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.
-
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55 min. Ta ut och låt kakan vila ca 10 min. Vänd sedan upp den på ett fat och låt kallna under formen.
-
Fudgesås: Blanda socker, sirap, grädde, smör, smulad piripiri och chipotlepasta i en kastrull. Låt koka 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Glasera kakan med chokladfudgesåsen.
-
Hirsgranola: Sätt ugnen på 175°. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Gnid av skalet i en handduk. Blanda nötter, gryn och frön på en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop olja, honung och vatten. Droppa blandningen över grynblandningen och vänd runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Rör om då och då så att den inte bränns. Låt kallna.
-
Kolasås: Häll grädde och sirap i en kastrull och tillsätt socker och smör. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun.
-
Servera kakan med hirsgranola, kolasås, glass, maränger och bär.