4.44.44.44.44.4

Kladdkaka med extra allt! Chokladkaka med amarettogrädde, hasselnötscrème och hasselnötter är en klassisk kladdkaka i lite elegantare servering. Amaretto kan uteslutas om det är barn med på kalset.  

För 10 bitar:

Ingredienser

50 g choklad, mörk (70 %)
100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 krm salt

Garnering:

3 dl vispgrädde
1 msk amaretto
1,5 dl hasselnötscrème 
100 g choklad, mörk (70 %)
0,5 dl hasselnötter, rostade, hackade ­
1 msk kakao

30 min + 25 min i ugn

Kladdkaka med extra allt – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen.
  2. Smält smöret i kastrull och låt det svalna. Rör i chokladen och tillsätt övriga ingredienser. Sätt gärna fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla formen. Häll smeten i formen.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Ta hellre ut den för tidigt än för sent. Låt kakan kallna i formen.
  4. Garnering: Vispa grädden fast. Rör försiktigt i amaretton. Häll upp i spritspåse, gärna med rundad tyll.
  5. Bred hasselnötscrème över choklad­kakan. Spritsa små gräddtoppar runt om så att det täcker kakan.
  6. Dra med en vass kniv över den kalla chokladkakan så att det ­bildas tunna chokladflagor. Strö dem över grädden. Strö över hasselnötterna. Pudra över ­kakaon.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar