Chokladgrottor med kola och nötter

Prova gärna att strö på lite flingsalt på toppen av kakan om du gillar kombinationen av sött och salt.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 85 g chokladknappar - ljusa
  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Kolafyllning

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 25 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl pekannötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikron och ställ den åt sidan.

  2. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Tillsätt äggulor och vaniljsocker. Vispa ner den smälta chokladen i smeten.

  3. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en deg.

  4. Dela degen i 28 bitar och rulla dem till bollar. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper och tryck en grop i varje kaka med tummen eller med baksidan på en slev. Grädda kakorna mitt i ugnen 9–11 min. Låt dem svalna på plåten ca 10 min och sedan kallna på galler.

  5. Kolafyllning: Grovhacka nötterna. Blanda socker, sirap, grädde och smör  i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan till ca 118°. Låt kolasmeten svalna något.

  6. Fyll fördjupningen på kakorna med kolasmet och toppa med nötterna. Förvara kakorna svalt, gärna i kylen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!