1 timme + 12 timmar att vila + tid att frysa
Chokladglass med saltkolasås och bär – gör så här:
- Hacka chokladen. Koka upp grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Vispa ihop socker och äggulor. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Låt sjuda under omrörning till 84°.
- Häll glassmeten över chokladen. Rör tills chokladen smält.Låt vila i kylen under plastfolie ca 12 timmar. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant)
- Saltkola: Blanda råsocker, muscovadosocker, sirap och flingsalt i en kastrull. Låt koka till 125°. Häll försiktigt i grädden, lite i taget.Tillsätt smöret. Låt koka upp så att allt socker löses upp. Låt kolan bli kylskåpskall.
- Fördela glassen i en rund form som rymmer ca 1 liter.Sätt en mindre skål i mitten som rymmer ca 2 dl, klädd utvändigt med plastfolie. Ställ in i frysen och låt den bli genomfryst. Ta bort skålen och fyll hålet med kolasås. Ställ in i frysen tills det är dags att servera.
- Chokladstjärnor: Finhacka chokladen. Smält hälften av den över vattenbad. Ta skålen från värmen och blanda ner resten av chokladen. Rör tills den smält.
- Bred ut chokladen tunt på en bricka med bakplåtspapper, ca 10 x 20 cm. Ställ in i frysen ca 10 min, tills den stelnat men inte är helt fryst. Låt chokladplattan stå i rumstemperatur ca 5 min. Stansa ut stjärnor. Pensla med guldfärg och bronsdust.
- Vänd upp glassbomben på ett serveringsfat. Garnera med chokladstjärnor. Blanda florsocker och guldfärg. Lägg på bär och pudra med socker.
Recept av Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson