1 timme + tid i kyl och frys
Chokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvamp – gör så här:
- Värm mjölk, grädde, socker, äggulor och kakao till 82°. Hacka chokladen. Ta kastrullen åt sidan och mixa ner chokladen. Låt kallna. Frys smeten i glassmaskin.
- Granité: Frys gräddfilen i en skål. Skrapa den när den fryst med en gaffel.
- Lakritscurd: Blanda citronsaft, lakritsextrakt, svart färg, socker och ägg i en kastrull. Låt sjuda ca 2 min. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna, rör då och då. Tillsätt smöret och mixa slätt med mixerstav. Lägg curden i en spritspåse. Ställ spritspåsen i en kanna och ställ i kylen för att stelna, 2–3 timmar.
- Chokladpulver: Smält socker, vatten och salt i en kastrull och koka till en klar lag. Finhacka chokladen. Vispa ner chokladen i kastrullen med en ballongvisp och vispa till ett krispigt pulver.
- Garnering: Lägg oxalisen i kallt vatten.
- Spritsa curden på tallrikar. Lägg glass i mitten. Skrapa över gräddfilsgranitén. Strö över chokladpulvret. Riv över karljohansvamp på ett vasst rivjärn och garnera med oxalis.