55555

Chokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvamp är en dessert med många komponenter. Karljohansvampen ger en svag umamismak till desserten, inte helt lätt att definiera i första smakskeden, men efter en stund kommer smaken fram.

För 6 personer:

Ingredienser

2,25 dl mjölk
2,25 dl vispgrädde
1 dl strösocker, + 1 msk
1 dl äggula, (5–6)
2 msk kakao
130 g choklad, mörk (72 %)

Gräddfilsgranite:

2 dl gräddfil

Lakritscurd:

2 msk citron, presad 
1 msk lakritsextrakt*
1 krm hushållsfärg, svart
1 dl strösocker, + 1 msk
2 ägg, små
150 g smör

Chokladpulver:

0,75 dl strösocker
1 msk vatten
1 krm salt
45 g choklad, mörk

Garnering:

4 kvistar oxalis
1 bit karljohansvamp, torkad

1 timme + tid i kyl och frys

Chokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvamp – gör så här:

  1. Värm mjölk, grädde, socker, äggulor och kakao till 82°. Hacka chokladen. Ta kastrullen åt sidan och mixa ner chokladen. Låt kallna. Frys smeten i glassmaskin.
  2. Granité: Frys gräddfilen i en skål. Skrapa den när den fryst med en gaffel.
  3. Lakritscurd: Blanda citronsaft, lakritsextrakt, svart färg, socker och ägg i en kastrull. Låt sjuda ca 2 min. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna, rör då och då. Tillsätt smöret och mixa slätt med mixerstav. Lägg curden i en spritspåse. Ställ spritspåsen i en kanna och ställ i kylen för att stelna, 2–3 timmar.
  4. Chokladpulver: Smält socker, vatten och salt i en kastrull och koka till en klar lag. Finhacka chokladen. Vispa ner chokladen i kastrullen med en ballongvisp och vispa till ett krispigt pulver.
  5. Garnering: Lägg oxalisen i kallt vatten.
  6. Spritsa curden på tallrikar. Lägg glass i mitten. Skrapa över gräddfilsgranitén. Strö över chokladpulvret. Riv över karljohansvamp på ett vasst rivjärn och garnera med oxalis.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest