Chokladglass med karamelldoppad frukt

00000

Recept på chokladglass med karamelldoppad frukt. Aprikoserna blir likt bärnstenar i färgen när de doppats i karamell. Skär dem gärna i mindre bitar vid servering så blir de lättare att äta. I glassen bör kakaohalten inte vara högre än 70 %, då blir glassen alltför bitter.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gelatinblad
150 g mörk choklad, (max 70 %)
2 dl mjölk, (3 %)
2 dl vispgrädde
1 msk honung
2 msk strösocker

Karamelldoppad frukt:

8 aprikoser, torkade
8 physalis
1 dl vatten
2 dl strösocker
50 g honung
1 stjärnanis

Chokladglass med karamelldoppad frukt – gör så här:

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp mjölk, grädde, honung och socker. Blanda ner chokladen och rör tills den smält. Lyft upp gelatinet och smält det under omrörning i chokladen.
  2. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen. Kör smeten i glassmaskin ca 20 min. Lägg upp i en kall skål. Täck med plastfolie och ställ i frysen.
  3. Karamelldoppad frukt: Häll vattnet i en kastrull. Tillsätt sockret under vispning. Sätt kastrullen på plattan och låt sockret smälta på låg värme. Rör ner honung och lägg i stjärnanis. Koka till 150°, använd sockertermometer eller digitaltermometer som går till 300°.
  4. Dra kastrullen från plattan och doppa den i kallt vatten så att kokningen avstannar. Karamellsmeten får inte bli för kall, då blir det svårt att doppa frukten. Doppa aprikoser och physalis i karamellen. Lägg frukten på bakplåtspapper för att stelna.
  5. Servera frukten till chokladglassen.
Fler recept med: Bröllop, Dop, Övrigt, Student