3.93.93.93.93.9

Chokladfondant med rinnigt inre och bakad yta. Denna chokladfondant blir inte fullt så rinnig som en fondant brukar vara, utan mer som ett krämigt hjärta under den ljuvliga ytan.

För 6 personer

Ingredienser

125 g smör
200 g mörk choklad, (70%)
2 ägg
2 äggulor
3/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl

Tillbehör

fikon, färska
grädde, lättvispad

20 min + 12 min i ugn

Chokladfondant – gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj 6–8 små ugnssäkra formar och strö dem med strösocker. Smält smör och choklad i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör om då och då.
  chokladfoundant
 2. Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt med elvisp. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  chokladfondant
 3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen 12–13 min. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara.
  chokladfoundant
 4. Ta formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Lyft bort formarna efter 3–4 min.
  choklad-foundant
 5. Servera genast, gärna tillsammans med färska fikon och vispad grädde. 
  chokladfoundant

 

Gräddningstiden viktig

Gräddningstiden är viktig för att ge fondanten rätt konsistens. Kanterna ska ha stelnat så att det går att lossa bakelsen ur formen utan att den kollapsar, men bakelsens mitt ska fortfarande vara kladdig. Tiden kan variera från ugn till ugn, så prova dig fram.

 

Det går bra att förbereda bakelserna någon dag i förväg och förvara dem ogräddade i kylen fram till serveringen. Öka då gräddningstiden med 2–3 minuter.

Fler recept med: Choklad