Chokladfondant med torkad frukt - av Tareq Taylor
Ingredienser
- 150 g mörk choklad - mörk (70 %)
- 150 g smör
- 3 ägg
- 3 äggulor
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
Fruktkompott
- 250 g frukt - torkad ,t ex aprikoser, äpplen,katrinplommon
- 4 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 1 bit kanelstång
Tillbehör
- 3 dl vispgrädde
Gör så här
-
Frukt: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt vanilj- och kanelstång och låt koka 3-4 min. Lägg i den torkade frukten. Låt kallna och låt sedan frukten stå 1-2 timmar för att dra åt sig smaken.
-
Sätt ugnen på 200°. Smält choklad och smör i en kastrull på medelvärme under omrörning.
-
Ta kastrullen åt sidan och tillsätt ägg, äggulor, socker och vetemjöl. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i smorda och mjölade ugnssäkra portionsformar à ca 1 dl.
-
Grädda mitt i ugnen 16-18 min. Fondanterna ska inte vara helt genombakade utan fortfarande vara lösa i mitten.
-
Stjälp genast upp de nygräddade fondanterna på tallrikar och servera tillsammans med frukt och vispad grädde.