Chokladfondant med kolafyllning – glutenfri dessert

Recept på chokladfondant med kolafyllning – en underbar dessert som passar även den som vill äta glutenfritt. Fondanten ska vara lös i mitten, så håll koll på gräddningstiden.
Recept på glutenfri chokladfondant med kolafyllning.
Recept på glutenfri chokladfondant med kolafyllning. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad - mörk
  • 150 g smör
  • 4 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk kakao
  • flingsalt

Kola

  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl glykos
  • 0,5 dl vatten

Recept på kola

  1. Värm grädde och smör i en kastrull. Stäng av plattan när smöret smält. Smält sockret tillsammans med glykos och vatten på medeltemperatur till ca 190°, till en mörkt gyllenbrun färg.

  2. Häll sockret över gräddblandningen i tre omgångar, var försiktig eftersom blandningen är väldigt varm. Låt koka till 120°. Häll ­smeten i en smord avlång form, ca 1 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

Recept på fondant

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Vispa ägg och socker lätt. Vänd ner choklad- och smörblandningen. Blanda majsstärkelse och kakao. Sikta ner blandningen i chokladsmeten och vänd ihop till en jämn smet. Skär kolan i små bitar, 2 x 2 cm.

  2. Fördela chokladsmeten i väl smorda ugnssäkra formar, à ca 1 dl. Tryck in en bit kola i mitten av varje form. Strö på flingsalt.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Håll koll på ugnen, för tiden kan variera. Låt fondanterna svalna 2–3 min innan de stjälps upp och serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!