Chokladfondant

Chokladfondant med gräddat skal och krämig kärna. När chokladfondanten görs med majsstärkelse är den glutenfri. Smeten kan förberedas och stå klar i formarna, bara att grädda inför serveringen.

Chokladfondant – gör så här:

  1. Smörj 6 cocotteformar à ca 1 1/2 dl rikligt, eller använd stora pappersmuffinsformar eller stor muffinsplåt. Lägg dessutom tillklippta, smorda bakplåtspappersrundlar i bottnen.
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt svalna lite.
  3. Vispa smör och socker mjukt med elvisp.
  4. Vispa först ner en äggula i taget, sedan resten av äggen.
  5. Vispa ner mjölet och chokladen. Hit kan förberedas dagen innan.
  6. Låt smeten bli rumstempererad, rör den mjuk om den förvarats kallt. Fördela i formarna. Hit kan förberedas samma dag.
  7. Vid servering: Sätt ugnen på 200°. Grädda på galler i nedre delen av ugnen 10 min, kanterna ska vara gräddade och mitten lös.
  8. Ta ut och lossa kanten på en form i taget, stjälp upp på assiett. Pudra ev med florsocker och servera med en glasskula och lite svartvinbärssylt eller enbart ett glas portvin.

Glutenfritt:

När chokladfondanten bakas med majsstärkelse är den glutenfri.

 

SE ÄVEN: Godaste efterrätterna med choklad

 

Recept från