Chokladdoppade kakor med apelsin

Knapriga chokladdoppade småkakor med smak av apelsin.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 170 g smör - rumsvarmt
  • 1,75 dl muscovadosocker - ljust
  • 1 ägg - rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 1 apelsin

Garnering:cxdzßawq<

  • 200 g chokladknappar - mörka, 55 %
  • apelsinskal - rivet

Gör så här

  1. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Vispa smöret krämigt i en bunke och tillsätt sockret. Vispa ihop till en krämig smet. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa så att allt blandas ordentligt.

  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver och kanel i en skål. Arbeta in de torra ingredienserna tillsammans med apelsinskal och -saft i smeten till en fast och smidig deg.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma degen till två rullar, ca 18 cm långa. Linda in degrullarna i plastfolie och låt dem vila i kylen ca 4 timmar.

  4. Sätt ugnen på 175°. Ta fram rullarna och skär dem i 15 skivor vardera. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 12 min. Låt kakorna kallna på plåten ca 5 min och sedan på galler.

  5. Garnering: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikron. Doppa halva kakorna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Toppa med lite rivet apelsinskal. Låt chokladen stelna. Förvara kakorna svalt i en burk med tätslutande lock.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!