20 minuter + tid att stelna
Chokladdoppad kola – gör så här:
- Lägg ett smörat bakplåtspapper i en form, ca 20 x 25 cm. Blanda alla ingredienser utom mjölkchokladen i en vid kastrull. Koka under omrörning 4–5 min.
- Häll den varma blandningen i formen och låt den svalna. Skär i bitar innan den stelnat helt.
- Smält mjölkchokladen i vattenbad (se ruta om temperering) och vänd kolabitarna i chokladen med hjälp av två skedar.
- Lägg kolan att stelna på ett nytt bakplåtspapper.
Så tempererar du choklad:
Temperera gärna chokladen, annars blir den grå och glanslös.
Att temperera innebär att man på låg värme smälter hälften av chokladen i vattenbad, tar chokladen från värmen och rör ner resterande choklad.
Vit choklad och mjölkchoklad är känsligare för värme än mörk. Därför måste man vara extra försiktig när man smälter den.