Chokladdoppad snabbkola med mandel

4.54.54.54.54.5

Recept på chokladdoppad snabbkola med mandel. Den här kolan är enkel att göra och blir extra god med ett täcke av mjölkchoklad. Förvara den svalt men helst inte i kylskåp.

För 25 bitar

Ingredienser

1 msk kakao
3 msk vetemjöl
2,25 dl strösocker
75 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl sötmandel, hackad
150 g mjölkchoklad

20 minuter + tid att stelna

Chokladdoppad kola – gör så här:

  1. Lägg ett smörat bakplåtspapper i en form, ca 20 x 25 cm. Blanda alla ingredienser utom mjölkchokladen i en vid kastrull. Koka under omrörning 4–5 min. 
  2. Häll den varma blandningen i formen och låt den svalna. Skär i bitar innan den stelnat helt.
  3. Smält mjölkchokladen i vattenbad (se ruta om temperering) och vänd kolabitarna i chokladen med hjälp av två skedar.
  4. Lägg kolan att stelna på ett nytt bakplåtspapper. 

Så tempererar du choklad:

Temperera gärna chokladen, ­annars blir den grå och glanslös.

Att temperera innebär att man på låg värme smälter hälften av chokladen i vattenbad, tar chokladen från värmen och rör ner resterande choklad.

Vit choklad och mjölkchoklad är känsligare för värme än mörk. Därför måste man vara extra försiktig när man smälter den.

Fler recept med: Godis, Påsk