Chokladbrioche med fikon- och russinkompott

Briocherna går bra att förbereda till hälften dagen före. Rulla till bollar och förvara i kylen. Ta fram och låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur.
Allt om Mat

Kompott

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rom - mörk ( + 0,5 dl)
  • 75 g russin - gula
  • 100 g smör
  • 200 g råsocker - (ca 2 1/2 dl)
  • 4 fikon - färska

Brioche: ( 24 små eller 16 större)

  • 5 ägg - (240 g)
  • 20 g jäst
  • 7 dl vetemjöl special - (420 g) + lite till utbakningen
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 275 g smör - osaltat, rumstempererat
  • 50 g choklad - mörk

Pensling

  • 1 ägg
  • råsocker

Gör så här

  1. Kompott: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp socker, vatten, 1/2 dl rom, vaniljstång och -frön i en liten kastrull. Låt koka 3 min. Lägg russinen i en skål och häll över romlagen. Låt stå i rumstemperatur över natten. Ta upp vaniljstången.

  2. Briocher: Blanda ägg, jäst, mjöl, salt och socker i en assistent eller bunke. Knåda degen väl, ca 10 min. Tillsätt smöret, lite i taget så att inga klumpar bildas. Grovhacka chokladen och rör ner den.  Låt degen vila ca 2 timmar i rumstemperatur under handduk, därefter ca 1 timme i kylen.

  3. Rulla 24 små (à 35 g) eller 16 runda bollar (à 60 g) av degen. Lägg dem i små veckade bakformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur under handduk.

  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen 12-15 min.

  5. Kompott: Låt smör och socker smälta i en kastrull tills det börjar bli ljust brunt och sockret är helt smält. Tillsätt de marinerade russinen med lagen och låt koka 2 min. Skär varje fikon i fyra delar. Vänd ner fikonen i smör- och russinblandningen. Låt koka 2 min. Tillsätt 1/2 dl rom och koka ihop ytterligare 2-3 min till simmig konsistens.

  6. Halvera briocherna och fyll dem med russin- och fikonkompotten. Servera genast, ev med lite vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!