3.83.83.83.83.8

Chokladbiskvier verkar kanske krångliga att göra. Men det är de inte. De fyllda kakorna kyls och doppas sedan i choklad. Voilà, färdigt!

För 12 biskvier:

Ingredienser

275 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning:

50 g mörk choklad, (70%)
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Topping:

200 g mörk choklad, (70 %)

30 minuter + 12 minuter i ugn + tid i kylen

Chokladbiskvier är en riktig konditorklassiker med mjuk kräm under chokladtäcket och härligt seg mandelbotten. Sarah Bernhardt bakelsen är en variant på temat, fylld med chokladtryffel i stället för smörkräm.

Chokladbiskvier – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget. Det är viktigt att röra smeten slät mellan varje tillsats av äggvita så att smeten inte blir klumpig. Blanda ihop till en jämn och ganska tjock smet. 
    chokladbiskvier
  2. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt bottnarna svalna innan de lossas och får kallna på galler med den släta sidan uppåt.
    chokladbiskvier_2
  3. Smält chokladen till fyllningen i mikron eller över vattenbad och låt den svalna något. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula vitt och fluffigt med elvisp. Vänd ner chokladen i smörkrämen.
    chokladbeskvier_2
  4. Bred smörkrämen toppigt på biskvibottnarna, gärna med en vinklad palett. Låt biskvierna stelna i kylen ca 30 min.

    chokladbiskvier_3

    Med en vinklad palett blir det enkelt att spackla, forma, dekorera och designa bakverk.

  5. Bryt chokladen till toppingen i mindre bitar och smält i mikron eller över vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen. Låt stelna i kylen.
    chokladbiskvier_4
  6. Ta gärna fram biskvierna en stund före serveringen så att de hinner mjukna lite grann.
    chokladbiskvier_recept

Foto: Ulrika Pousette

Bonniers stora bakbok – klassikern alla borde ha hemma

Köp den här, extrapris för prenumeranter