Chokladbakelser

Chokladkakan skärs i bitar och blir botten i desserten. Ovanpå ligger apelsin- och nyponparfait. Till sist ett marängtäcke. Gör parfaiten i stora muffinsformar så blir portionerna lagom stora. Parfait kan göras långt i förväg och förvaras i frysen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g mandel - flagad, eventuellt

Apelsin- och nyponparfait

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 msk apelsinjuice - koncentrerad
  • 6 msk nyponsoppepulver
  • 2 msk Cointreau
  • 4 dl vispgrädde

Marängtäcke

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa  ägg och socker vitt och pösigt. Grovhacka chokladen. Smält smöret, blanda ner chokladen och rör om så den smälter.

  2. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke.

  3. Blanda ägg med smör- och chokladblandningen. Rör därefter ner mjöl och mandel.

  4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm.

  5. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna.

  6. Apelsin- och nyponparfait: Blanda äggulor och socker i en skål och vispa till en luftig massa ca 5 min. Tillsätt apelsinjuice.  Vispa 2 min. Tillsätt nyponsoppepulvret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa och häll i Cointreau och grädde. Vispa till en fluffig massa.

  7. Fördela i muffinsformar och täck med plast. Ställ i frysen minst 4 timmar.

  8. Marängtäcke:. Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna med sockret till en fast marängsmet.

  9. Skär chokladkakan i 8 portionsbitar. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ en frusen parfaitbit på varje kaka. Täck med marängsmet och grädda i ugnen ca 1 minut, tills marängen börjar få färg. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!