00000

Chokladkakan skärs i bitar och blir botten i desserten. Ovanpå ligger apelsin- och nyponparfait. Till sist ett marängtäcke. Gör parfaiten i stora muffinsformar så blir portionerna lagom stora. Parfait kan göras långt i förväg och förvaras i frysen.

För 8 - 10 bitar

Ingredienser

2 ägg
1 dl strösocker
100 g smör
100 g mörk choklad, (70 %)
1 dl vetemjöl
2 tsk kakao
1 tsk bakpulver
50 g mandel, flagad, eventuellt

Apelsin- och nyponparfait

3 äggulor
1,5 dl strösocker
4 msk apelsinjuice, koncentrerad
6 msk nyponsoppepulver
2 msk Cointreau
4 dl vispgrädde

Marängtäcke

3 äggvitor
2 dl strösocker

Chokladbakelser

1. Sätt ugnen på 200°. Vispa  ägg och socker vitt och pösigt. Grovhacka chokladen. Smält smöret, blanda ner chokladen och rör om så den smälter.
2. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke.
3. Blanda ägg med smör- och chokladblandningen. Rör därefter ner mjöl och mandel.
4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm.
5. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna.
6. Apelsin- och nyponparfait: Blanda äggulor och socker i en skål och vispa till en luftig massa ca 5 min. Tillsätt apelsinjuice.  Vispa 2 min. Tillsätt nyponsoppepulvret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa och häll i Cointreau och grädde. Vispa till en fluffig massa.
7. Fördela i muffinsformar och täck med plast. Ställ i frysen minst 4 timmar.
8. Marängtäcke:. Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna med sockret till en fast marängsmet.
9. Skär chokladkakan i 8 portionsbitar. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ en frusen parfaitbit på varje kaka. Täck med marängsmet och grädda i ugnen ca 1 minut, tills marängen börjar få färg. Servera direkt.