Chokladbabusjka

Precis som en riktig babusjkadocka bjuder det här bakverket också på flera överraskningar.
Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Chokladfinancierer

  • 160 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 dl mandelmjöl
  • 6 äggvitor
  • 100 g choklad - mörk, knappar eller grovhackad
  • 1 dl nötter - hackade, t ex macadamianötter eller hasselnötter
  • 2 msk kakaonibs
  • 4 - 6 msk nötkräm - t ex Nutella

Chokladsmörkräm

  • 3 äggvitor
  • 130 g strösocker
  • 2 g citron - pressad
  • 250 g smör - rumsvarmt
  • 225 g choklad - mörk, hackad

Fyllning

  • 5 - 6 msk nötkräm - t ex Nutella

Chokladganache

  • 75 g vispgrädde
  • 75 g choklad - mörk, hackad

Gör så här

  1. Chokladfinancierer: Sätt ugnen på 200°. Bryn smöret i en kastrull tills det är ljusbrunt. Låt svalna.

  2. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker, socker och mandelmjöl i en köksassistent, försedd med vinge. Tillsätt det brynta smöret och äggvitorna. Blanda till en smet.

  3. Vänd ner chokladen i smeten och fyll en spritspåse med den. Spritsa smeten i silikonformar, ca 6 cm i diameter, eller i muffinsformar stående i en muffinsplåt.

  4. Strö över nötter och kakaonibs. Spritsa lite nötkräm i mitten av varje kaka. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

  5. Chokladsmörkräm: Värm upp äggvita, socker och citronsaft i en skål över vattenbad till 55–60°, vispa under tiden. Ta skålen från värmen och vispa krämen med elvisp tills smeten är rumstempererad.

  6. Blanda i smöret, lite i taget och vispa krämen ca 10 min tills den är luftig. Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro och låt den svalna något. Den får inte vara för varm för då smälter smöret. Blanda i chokladen, lite i taget, i smörkrämen och blanda till en jämn kräm.

  7. Fyll en spritspåse med smörkrämen, försedd med en stor stjärntyll med dubbla väggar. Spritsa smörkräm i en cirkel på kakorna och ställ dem i kylen.

  8. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Lägg chokladen i en skål och häll över den varma grädden. Rör tills all choklad har smält. Fyll en spritspåse med ganachen och låt den kallna. Fyll hålen i smörkrämen med chokladganache.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!