Glasstårta (parfait) med choklad, nutella och jordgubbar

55555

Recept på parfait, en sorts glasstårta, med choklad, nutella och jordgubbar. Glassdesserten kan stå färdig i frysen. Ta fram den ca 30 min före servering så smakar den så mycket mer.

För 10 personer:

Ingredienser

50 g smör
7 digestivekex
50 g nutella
50 g hasselnötter, finhackade

Parfait:

4 äggulor
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde, + 4 dl
100 g choklad, mörk
100 g nutella

Garnering:

0,5 liter jordgubbar
ätbara blommor, t ex lejongap, nejlika, tagetes och lavendel 

30 minuter + 8 timmar i frysen

Parfait (glasstårta) med choklad, nutella med jordgubbar – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret, låt svalna. Krossa kexen och blanda med smör, nutella och nötter. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
  2. Parfait: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Koka upp 2 dl grädde. Hacka chokladen och lägg i en skålmed nutellan. Tillsätt den varma grädden och rör tills choklad och nutella smält.
  3. Vispa 4 dl grädde. Blanda äggsmeten med choklad och grädde. Häll chokladsmeten i formen och ställ i frysen ca 8 timmar.
  4. Garnering: Lägg på jordgubbar och garnera med blommor.

 

Nutella och palmolja?

  • Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.
  • Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept! 
Fler recept med: Bakning, Övrigt