Choklad- och nougattårta

Recept på choklad- och nougattårta. Ägglikören kan bytas ut mot chokladlikör om man vill ha en riktigt chokladtung tårta.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 g choklad - mörk (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 msk espressokaffe
  • 2 msk ägglikör
  • 175 g nougat - mjuk (Odense)
  • 1 dl vispgrädde

Glasyr

  • 75 g nougat - mjuk (Odense)
  • 50 g choklad - mörk (70 %)

Tillbehör

  • grädde - vispad smaksatt med vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Riv chokladen. Smält smöret tillsammans med grädde, mjölk och kakao. Låt svalna.

  2. Vispa ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen.

  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten tillsammans med den rivna chokladen.

  4. Klä bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt kallna. Dela kakan i 2 bottnar.

  5. Fyllning:Blanda samman espressokaffe med likör och pensla blandningen på tårtbottnarna.

  6. Smält nougaten i en kastrull eller i mikron. Vispa grädden. Blanda samman när nougaten svalnat. Bred ut fyllningen mellan tårtbottnarna.

  7. Glasyr: Smält nougat och choklad till glasyren och låt kallna. Bred ut glasyren försiktigt över kakan så att den inte rinner av. Servera med vispad vaniljgrädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!