Choklad- och mandelmassekaka med två kakaohalter

00000

En mastig chokladkaka som går att variera efter tycke och smak. Här serveras den med en hallonsås, men det går att anpassa efter det vin man vill servera. Finns det citrus i vinet kan man exempelvis göra en clementinsås i stället.

För 8 person(er)

Ingredienser

200 g mandelmassa
2 äggvitor
100 g mörk choklad, (70 %)
100 g mjölkchoklad
75 g smör, osaltat, + 75 g smör, osaltat
1 dl honung, + 1 dl honung

Hallonsås:

450 g hallon, frysta
1 dl florsocker

Garnering:

florsocker
citronmeliss
hallon

Choklad- och mandel- massekaka med två kakaohalter

1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan fint. Tillsätt äggvitorna och vispa till en smet. Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper till en platta, ca 22 x 30 cm.
2. Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills ytan blivit gyllengul. Ta ut och tryck ner eventuella bubblor med en stekspade.
3. Vänd upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och dra av det gamla pappret. Skär bottnen i 2 delar, ca 10 x 22 cm, lika stora som bottnen av en 1 1/2-liters bakform. Låt kallna.
4. Smält den mörka chokladen med 1 dl honung och 75 g smör över vattenbad.  Smält mjölkchokladen med 1 dl honung och 75 g smör över vattenbad.
5. Klä bakformen med plastfolie eller bakplåtspapper. Lägg en av mandelmasse-bottnarna på bottnen av formen. Häll på den mörka chokladen och ställ i kylskåpet ca 10 min.
6. Häll på den ljusa chokladen och lägg på den andra bottnen. Ställ formen i frysen, minst
4 timmar.
7. Värm hallonen och tillsätt florsocker. Passera hallonen genom en sil.
8. Ta ut kakan ur frysen. Skär den i smala bitar med en varm kniv. Lägg upp på tallrikar. Garnera med hallonsås, hallon och citronmeliss. Pudra över florsocker.