Choklad med svartvinbärskräm, salta valnötter och chokladspagetti

Brownies finns att köpa på konditorier eller i livsmedelsaffärer. De svarta vinbären går att byta ut mot röda vinbär eller hallon.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 140 g mörk choklad - mörk t ex Los Ancones, Saint Dominique, Michel Cluizel (67 %)
  • 1 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl råsocker
  • 1,5 dl mjölk - (3 %)
  • 1,5 dl vispgrädde

Svartvinbärskompott

  • 500 g svartavinbär
  • 2 gelatinblad
  • 1,75 dl florsocker

Salta karamelliserade valnötter

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk citron - pressad
  • 100 g valnötter
  • 0,5 msk havsalt

chokladspagetti

  • 50 g mörk choklad - mörk

chokladsås

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 msk kakao

tillbehör

  • brownies
  • marshmallows

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker pösigt.

  2. Koka upp mjölk och grädde. Häll lite av vätskan över äggulepöset under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta upp och smält gelatinbladet i smeten.

  3. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Kyl krämen i kylskåp, gärna över natten.

  4. Svartvinbärskompott: Mixa vinbären med mixerstav och passera dem genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda puré och florsocker. Värm lite av purén i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Blanda ner blandningen i resten av purén. Fördela blandningen i glas och ställ i frysen.

  5. Nötter: Smält florsocker, vatten och citronsaft till en gyllenbrun karamell. Sätt under tiden in valnötterna i mikrovågsugn ca 1 minut på full effekt så att de blir riktigt varma. Rör ner valnötterna i sockret och rör om tills sockret täcker väl. Blanda i saltet. Häll ut direkt på silpatduk* eller oljad plåt och låt kallna.

  6. Chokladspagetti: Hacka chokladen och lägg i en liten spritspåse. Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål med varmt vatten. Spritsa cho-kladen i tunna strängar på en plåt med bakplåtspapper. Ställ i kylen för att stelna.

  7. Sås: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa i kakaon och låt koka under omrörning till simmig konsistens, ca 2 min. Låt såsen kallna i rumstemperatur.

  8. Krossa hälften av valnötterna och strö dem på vinbärskompotten. Spritsa på den mörka cho-kladkrämen. Garnera med resten av valnötterna, chokladspagetti, chokladsås, browniekuber och marshmallows. * Silpatduk är en tjock gummiduk som säljs i välsorterade köksbutiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!