Choklad med svartvinbärskräm, salta valnötter och chokladspagetti

Brownies finns att köpa på konditorier eller i livsmedelsaffärer. De svarta vinbären går att byta ut mot röda vinbär eller hallon.

Choklad med svartvinbärskräm, salta valnötter och chokladspagetti

1. Hacka chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker pösigt.
2. Koka upp mjölk och grädde. Häll lite av vätskan över äggulepöset under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta upp och smält gelatinbladet i smeten.
3. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Kyl krämen i kylskåp, gärna över natten.
4. Svartvinbärskompott: Mixa vinbären med mixerstav och passera dem genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda puré och florsocker. Värm lite av purén i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Blanda ner blandningen i resten av purén. Fördela blandningen i glas och ställ i frysen.
5. Nötter: Smält florsocker, vatten och citronsaft till en gyllenbrun karamell. Sätt under tiden in valnötterna i mikrovågsugn ca 1 minut på full effekt så att de blir riktigt varma. Rör ner valnötterna i sockret och rör om tills sockret täcker väl. Blanda i saltet. Häll ut direkt på silpatduk* eller oljad plåt och låt kallna.
6. Chokladspagetti: Hacka chokladen och lägg i en liten spritspåse. Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål med varmt vatten. Spritsa cho-kladen i tunna strängar på en plåt med bakplåtspapper. Ställ i kylen för att stelna.
7. Sås: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa i kakaon och låt koka under omrörning till simmig konsistens, ca 2 min. Låt såsen kallna i rumstemperatur.
8. Krossa hälften av valnötterna och strö dem på vinbärskompotten. Spritsa på den mörka cho-kladkrämen. Garnera med resten av valnötterna, chokladspagetti, chokladsås, browniekuber och marshmallows.

* Silpatduk är en tjock gummiduk som säljs i välsorterade köksbutiker.

Recept från