00000

Choklad med svartvinbärskräm och salta valnötter är perfekt att förbereda till många.

För 10 personer:

Ingredienser

175 g choklad, mörk (67 %)
1,5 gelatinblad
4 äggulor
1 dl rårörsocker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Svartvinbärskompott:

500 g svarta vinbär
2 gelatinblad
1,75 dl florsocker

Salta, karamelliserade valnötter:

1 dl florsocker
1 msk vatten
0,5 tsk citron, pressad
100 g valnötter
0,5 msk havssalt

Chokladsås:

0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
1,5 msk kakao

Garnering:

marshmallows

30 minuter + ca 6 timmar  i kyl

Choklad med svartvinbärskräm och salta valnötter – gör så här:

  1. Hacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker pösigt.
  2. Koka upp mjölk och grädde. Häll lite av vätskan över äggulepöset under vispning. Häll tillbaka i ka-strullen. Sjud under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta upp gelatinbladen, låt dem smälta i smeten. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Kyl krämen i kylskåp ca 6 timmar.
  3. Svartvinbärskompott: Mixa vinbären med mixerstav och passera dem genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda puré och florsocker. Värm lite av purén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, låt dem smälta däri. Rör ner blandningen i resten av purén. Fördela i tio glas. Ställ i frysen.
  4. Nötter: Smält florsocker, vatten och citronsaft till en gyllenbrun karamell. Sätt under tiden in valnötterna i mikrovågsugn ca 1 minut på full effekt så att de blir riktigt varma. Rör ner valnötterna i sockret och rör om tills sockret täcker väl. Blanda i saltet. Häll ut direkt på silpatduk* eller oljad plåt. Låt kallna.
  5. Sås: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa i kakaon och låt koka under omrörning till simmig konsistens, ca 2 min. Låt såsen kallna i rumstemperatur.
  6. Krossa hälften av valnötterna. Strö dem på vinbärskompotten. Spritsa på den mörka chokladkrämen. Garnera med resten av valnötterna, sås och marshmallows.
Fler recept med: Artiklar