Choklad Gateau Meringue med hallonsorbet och banan

Choklad i tre former i kaka, mousse och sås. Hallonsorbet och banan serveras till.

Choklad Gateau Meringue med hallonsorbet och banan

1. Chokladgateau: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
2. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten. Rör så lite som möjligt. Vänd ner smöret och rör till en jämn smet. Smörj en 2-liters form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min tills den precis stannat. Ta ut kakan och låt den kallna.
3. Chokladmousse: Vispa grädden löst. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro. Vispa samman äggula och likör. Rör ner äggblandningen i den smälta chokladen och rör slätt. Tillsätt lite av den lättvispade grädden och rör snabbt till en slät smet. Tillsätt resten av grädden och vänd runt försiktigt. Ställ i kyl ca 30 min.
4. Chokladsås: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och socker. Häll det över chokladen och rör slätt. Smaksätt med Grand Marnier. Låt kallna.
5. Marinerade bananer: Skär tunna skivor av banan med osthyvel eller mandolin. Skölj limen i varmt vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda skal och saft med florsocker och skeda över bananerna. Låt marinera 15 min.
6. Servering: Ta ut små chokladkakor av chokladtårtan med hjälp av en utstickare eller ett glas, ca 3 cm i diameter. Lägg chokladkakorna på tallrikarna och häll på lite chokladsås. Läggen sked chokladmousse på den ena kakan och en sked hallonsorbet på andra. Toppa med
maränger. Lägg ut den marinerade bananen och garnera med hackade pistaschnötter, citronmeliss och florsocker.

Recept från