2 dagar
Chocolate & vanilla/raspberry cake – gör så här:
- Sätt ugnen på 160°. Smörj och mjöla 3 formar med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt mjölk och olja. Blanda ner de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt vattnet och blanda till en lös smet.
- Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda mitt i ugnen 22–25 min. Prova med sticka att bottnarna är genomgräddade. Får inte alla formarna plats samtidigt går det bra att låta en av dem stå och vänta tills de två första är färdiggräddade. Låt alla bottnar kallna och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka och fina.
- Vaniljmousse: Klyv vaniljstängerna på mitten, skrapa ut fröna och lägga frön och stänger i en kastrull tillsammans med grädden. Värm grädde och vanilj. Ta kastrullen åt sidan och låt stå ca 20 min.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda socker och äggulor i en bunke. Plocka upp vanilj-stängerna ur grädden och koka upp grädden igen. Häll grädden över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt tills krämen blir 83° och känns krämig. Häll smeten i en bunke. Ta upp och smält gelatinbladen i krämen. Lägg på plastfolie mot ytan och ställ krämen i kylen, gör den helst dagen före tårtan ska monteras och ätas.
- Hallonkräm: Tina hallonen och mixa dem med mixerstav så att det blir en puré. Blanda purén med socker, vatten och limesaft i en kastrull. Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål. Koka upp hallonpurén och blanda i stärkelse-blandningen. Låt koka under omrörning 2–3 min till en kräm. Häll krämen i en skål och låt kallna.
- Smörkräm: Hacka chokladen och smält den över varmt vattenbad eller i mikron, låt svalna till ljummen temperatur. Blanda äggvitan, socker och salt i en bunke. Ställ bunken över varmt vattenbad och värm under omrörning tills alla sockerkristaller har smält. Ta bunken från värmen och vispa smeten i maskin till en fast marängsmet. Vispa i lite i taget av smöret och fortsätt vispa till en fluffig och slät smörkräm. Kan se ut som om den blir lös men fortsätter man vispa på hög hastighet när allt smör är i så går den ihop. Blanda i den smälta chokladen. Lägg smörkrämen i en spritspåse med slät tyll.
- Chokladglace: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Blanda väl till en len och fin chokladglace. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur. Den ska vara sval men inte kall när dropsen läggs på tårtan.
- Vispa upp vaniljmoussen med mascarponen till en fast konsistens.
-
Montering: Lägg en botten på ett tårtfat, helst ett med snurrskiva.
- Spritsa en tunn ring med smörkräm längs kanten på första bottnen.
- Fyll sedan i mitten med vaniljmousse och hallonkompott. Lägg på botten nummer 2 och upprepa.
- Lägg på botten nummer 3 och bred smörkräm runt hela tårtan. Ställ den i kylen ca 30 min. Ta ut och bred på smörkräm igen.
- För att få en slät och fin tårta får man hålla på så några gånger, in och ut ur kylen.
- Bred ut glace på tårtan, spara lite till drops. Fyll glace i en spritspåse och klipp ett litet hål i påsen. Gör drops runtom på kanten. Var lite försiktig så att du inte spritsar för mycket då rinner dropsen för långt ner på kanten. Tryck lätt på spritspåsen. Spritsa smörkräm i toppar. Garnera med hallon och guldströssel. Ställ in tårtan i kylen.
Ät och njut!