Chilisås

3.93.93.93.93.9

Chilisås är gott till de flesta rätter. Använd helst tunna plasthandskar när du hanskas med stor mängd chili. När chili rostas kan ångorna vara irriterande, så håll en handduk för näsa och mun.  

För 2 dl:

Ingredienser

12 röda chili, t ex spansk ­peppar
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 dl rårörsocker
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

15 minuter

Chilisås – gör så här:

  1. Dela, kärna ur och skär chilin i bitar. Skala och hacka vitlöken. Lägg chilin i en torr stekpanna. Rosta den ca 5 min på medel­värme. Tillsätt saltet och rör om.
  2. Blanda ner sockret och låt det smälta – det ska inte bränna. Tillsätt vitlök, vinäger och vatten. Låt puttra ca 5 min.
  3. Mixa till en slät sås. Låt den kallna.
Hållbarhet. Förvara såsen i kylen så håller den ca 3 veckor.
Fler recept med: Sås och marinad